Laadunvalvontaa elintarviketehtaalla
Laadunvalvontaa elintarviketehtaalla
Oppimateriaali
Veera Sinikallio, Helsingin yliopisto
; Noora-Kaisa Rantanen, Helsingin yliopisto
; Kemianluokka Gadolin
Luotu: 19.12.2020, Muokattu: 19.12.2020
Sisältö
- Väkiviinaetikan_etikkahappopitoisuus_opettaja (pdf, 459,4 kt)
- Väkiviinaetikan_etikkahappopitoisuus_oppilas (pdf, 392,0 kt)
- Väkiviinaetikan_etikkahappopitoisuus_oppilas_KAAVOILLA (pdf, 304,4 kt)
- Ättiksyrakoncentrationen_i_ättiksprit_lärare (pdf, 482,8 kt)
- Ättiksyrakoncentrationen_i_ättiksprit_elev (pdf, 414,7 kt)
- Ättiksyrakoncentrationen_i_ättiksprit_elev_FORMLER (pdf, 424,2 kt)
Oppimateriaalit tulevat Finnaan Avointen oppimateriaalien kirjastosta (aoe.fi).
Tässä värikkäässä titraustyössä määritetään väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus. Työssä tutustutaan happo-emäsreaktioihin ja titrauksen toimintaperiaatteeseen. Pohdintatehtävillä opitaan, miten happopitoisuus lasketaan titrauskulutuksesta, ja mietitään laaduntarkkailun merkitystä.
Työ on suunniteltu lukion kurssille KE6 happo-emästasapainokäsitteen tueksi, mutta soveltuu myös nuoremmille oppijoille.
Aineiston käyttöoikeudet |
---|
CC BY-SA 4.0 Mitä merkintä tarkoittaa? |
Kohderyhmä |
Oppija Opettaja |
Koulutusaste |
Perusopetus Lukiokoulutus Vuosiluokat 7-9 |
Oppimateriaalin tyyppi |
Kokeellinen työskentely |
Oppiaine / tutkinto / tieteenala |
Kemia Kemiallinen tasapaino |
Tavoite- ja sisältöalue |
L1 Ajattelu ja oppimaan oppiminen S1 Luonnontieteellinen tutkimus S2 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä S3 Kemia yhteiskunnassa S6 Aineiden ominaisuudet ja muutokset T1 kannustaa ja innostaa oppilasta kemian opiskeluun T13 ohjata oppilasta hahmottamaan luonnontieteellisen tiedon luonnetta ja kehittymistä sekä tieteellisiä tapoja tuottaa tietoa T3 ohjata oppilasta ymmärtämään kemian osaamisen merkitystä omassa elämässä, elinympäristössä ja yhteiskunnassa T5 kannustaa oppilasta muodostamaan kysymyksiä tarkasteltavista ilmiöistä sekä kehittämään kysymyksiä edelleen tutkimusten ja muun toiminnan lähtökohdiksi T6 ohjata oppilasta toteuttamaan kokeellisia tutkimuksia yhteistyössä muiden kanssa sekä työskentelemään turvallisesti ja johdonmukaisesti T7 ohjata oppilasta käsittelemään, tulkitsemaan ja esittämään omien tutkimustensa tuloksia sekä arvioimaan niitä ja koko tutkimusprosessia hapot ja emäkset ja niihin liittyvät käsitteet sekä palamistuotteiden reaktiot vedessä happo-emästasapainon laskennallinen käsittely homogeenisen tasapainon kvalitatiivinen ja kvantitatiivinen käsittely konsentraatioilla, tasapainotilaan vaikuttaminen osaa esittää tutkimustuloksia graafisesti ja arvioida tutkimustuloksia ja -prosessia osaa tutkia kokeellisesti reaktionopeuteen ja kemialliseen tasapainoon liittyviä ilmiöitä tutustuu teollisuuden prosesseissa ja luonnossa tapahtuviin tasapainoreaktioihin ja niiden merkitykseen. |
Aiheet |
Kieli |
suomi ruotsi |
Muut nimekkeet |
Laadunvalvontaa elintarviketehtaalla Kvalitetskontroll på en livsmedelsfabrik |
Aineistotyyppi |
Oppimateriaali |
Organisaatio |
Avointen oppimateriaalien kirjasto |
Tunniste |
urn:nbn:fi:oerfi-202209_00023807_8 |
Tekijät |
Julkaisija |
2020
|
Julkaistu |
2020
|
Lähdekokoelma |
aoe |
Pääasiallinen käyttötarkoitus |
Interaktiivinen materiaali Opettajan materiaalit ja osaamisen kehittäminen |
Saavutettavuuden esteet |
ei esteitä |
Tallennettuna:
Aineistosta vastaa
- Avointen oppimateriaalien kirjasto
- Kysymyksiä tai palautetta aineistosta?
- Ota yhteyttä
Aineistosta vastaa
- Avointen oppimateriaalien kirjasto
- Kysymyksiä tai palautetta aineistosta?
- Ota yhteyttä