Haku

Paikannimiä lähiympäristössämme

Paikannimiä lähiympäristössämme

Aiheet

Arkisista paikoista käytetään joskus epävirallisia nimiä ja nimityksiä. Nämä omat, niin sanotut epäviralliset nimet, voivat esimerkiksi olla virallisen nimen lyhennelmiä. Epävirallinen nimi voi myös kertoa siitä miltä paikka näyttää, missä se sijaitsee tai kertoa jotain paikan historiasta. Kaikilla paikoilla ei välttämättä ole epävirallista nimeä, jolloin sellainen voi syntyä spontaanisti, kun vaikka sovitaan tapaaminen ystävien kanssa johonkin tiettyyn paikkaan, jonka kaikki tunnistavat. Epävirallisia nimiä voi syntyä mille tahansa paikalle puistoista ja kaupunginosista taloihin, kadunkulmiin tai pikaruokapaikkoihin.

Epäviralliset nimet eivät ainoastaan kerro itse paikasta vaan paljastavat jotain myös meistä, jotka käytämme niitä. Joskus epävirallisia nimiä käytetään vain kaveriporukan tai perheen kesken. Tällöin nimet kertovat jotain identiteetistämme ja millaisiin ryhmiin kuulumme. Nuoret käyttävät usein paikasta eri nimeä kuin vanhemmat sukupolvet. Osa epävirallisista nimistä on käytössä vain vähän aikaa, kunnes ne ehkä unohtuvat tai katoavat käytöstä. Nimet ovat osa yhteistä kulttuuriperintöämme ja kertovat siitä, miten suhtaudumme ja puhumme eri paikoista lähiympäristössämme.

Tallennettuna:

Tavoite:

Paketti rohkaisee oppilaita pohtimaan niitä paikkoja ja nimiä, jotka kuuluvat heidän lähiympäristöönsä ja millä tavalla epäviralliset nimet ovat osa heidän omaa identiteettiään. Aineistopaketin esimerkit kertovat siitä, millaisilla paikoilla on epävirallisia nimiä ja miten ne ovat muodostuneet kielellisesti. Esimerkit toimivat alustuksena keskustelulle kielen, ympäristön ja identiteetin vuorovaikutuksesta.

Oppiaineet
  • Äidinkieli ja kirjallisuus
    • Oppimäärät
      • Suomen kieli ja kirjallisuus
      • Romanikieli ja kirjallisuus
        • Sisältöalueet
          • Vuosiluokat 3-4
            • S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen
Oppiaineet
  • Äidinkieli ja kirjallisuus
    • Oppimäärät
      • Suomen kieli ja kirjallisuus
        • Moduulit
          • Kieli- ja tekstitietoisuus
  • Tutustu aineistopakettiin!
    Mitkä nimet ovat sinulle tuttuja? Kiinnostuitko erityisesti jostain tietystä nimestä? Mitä ajattelet, kun kuulet nimiä kuten Ruttopuisto tai Makkaratalo? Lue aineistokuvaukset niin saat tietää mistä esimerkkien paikat ovat saaneet nimensä.

  • Mieti omaa elinympäristöäsi!
    Mitä epävirallisia nimiä itse käytät? Onko esim. koulullasi joku epävirallinen nimi? Tai urheilukentällä? Kirjastolla? Missä nuoret tapaavat toisiaan sinun lähiympäristössäsi? Käytätkö epävirallisia nimiä yrityksistä, ravintoloista tai kaupoista? Millaisia?

  • Pohdi miten oman lähiympäristösi epävirallisia nimiä käytetään!
    Mitkä epäviralliset nimet ovat yleisesti tunnettuja? Mitä nimiä käytetään vain tietyn ryhmän parissa, esim. kaveriporukan tai perheen kanssa? Mitä nimiä voidaan käyttää eri kielillä, esim. sekä suomenkielisten että ruotsinkielisten parissa?

  • Kuinka tuntemasi epäviralliset nimet ovat muodostuneet?
    Ovatko ne esim. lyhennettyjä versioita virallisesta nimestä? Käytetäänkö useammissa lyhenteissä samoja päätteitä? Onko joku nimistä humoristinen? Kuuluuko nimissä yhtäläisyyksiä paikan ulkonäköön, sijaintiin tai toimialaan?

  • Luo oma nimilistasi!
    Tuntuvatko esimerkkien nimet vanhentuneilta? Vai puuttuuko sinun kotipaikkakuntasi esimerkkien joukosta? Tehkää luokassanne oma epävirallisten nimien lista niistä nimistä joita itse käytätte!


Lintsi, epävirallinen nimi Linnanmäen huvipuistolle Helsingissä. Tivolikuja 1.


Makkaratalo, epävirallinen nimi City-Center-kauppakeskukselle Helsingissä.
Makkaratalo on ehkäpä Helsingin tunnetuin epävirallinen paikannimi. Se on myös useaan kertaan valittu kaupungin rumimmaksi rakennukseksi. Makkaratalo on saanut kutsumanimensä sen sementtiputken mukaan, joka kiertää rakennusta ja joka muistuttaa makkaraa. Makkara on monesti ollut purku-uhan alla, mutta on sittemmin suojeltu kaupunkisuunnitelmassa.


Epävirallinen nimi Ruttopuisto viittaa Helsingin Vanhan kirkkopuiston pohjoisosaan, jota on aiemmin käytetty hautausmaana mm. niille, jotka kuolivat ruttoon 1700-luvun alussa.


Steissi, Helsingin päärautatieaseman epävirallinen nimi. Kaivokatu 1.


Portsa, Turussa sijaitsevan Port Arthurin kaupunginosan epävirallinen nimi. Port Arthur on Turun kahdeksas, puutalokorttelien kaupunginosa. Kun Port Arthur rakennettiin 1900-luvun alussa, oli siellä pääasiassa työläisten asuntoja. Nykyään Portsa on trendikäs asuinalue.


Kamppula tai Gamppula, Gammelbacka-kaupunginosan epävirallinen nimi Porvoossa. Kaupunginosalla ei ole suomenkielistä nimeä, mutta sitä kutsutaan arkikielessä Kamppulaksi tai Gamppulaksi. Aluetta on myös kutsuttu humoristisesti Kambodzaksi, koska aiemmin sen ajateltiin olevan köyhempien asuinalue.

Näytetään 1 - 6 / 16