Sökning

Gunnel Nyman - Luonnoksesta lasiesineeksi

Gunnel Nyman - Luonnoksesta lasiesineeksi

Ämnen

Gunnel Nyman (1909-1948) on yksi tunnetuimmista suomalaisista lasimuotoilijoista. Aineistopaketti johdattaa tarkastelemaan muotoilijan lasiesineluonnoksia ja niiden polkua esineeksi. Luonnosten tunnistaminen perustuu ensisijaisesti luonnoksessa oleviin merkintöihin: päivämääriin tai tilaajien tai valmistajien nimiin. Nämä tiedot puuttuvat suuresta osasta Nymanin luonnoksia. Useita luonnoksia on tästä huolimatta voitu tunnistaa tehtaiden tuoteluetteloiden ja valokuvien perusteella. Pääset tutkimaan luonnosten pohjalta valmistuneita lasiesineitä luonnosten muistiinpanojen kautta.

Gunnel Nyman oli ahkera ja työlleen omistautunut suunnittelija, joka oli aina valmis tarttumaan uusiin tilaisuuksiin. Hän halusi työskennellä lasinpuhaltajien kanssa tehtaalla ja teokset saivat lopullisen muotonsa usein vasta hytissä lasinpuhaltajan kanssa työskennellessä. Häntä kiinnosti lasinteossa hetki, jona sula lasimassa kiinteytyy ja valo muodostaa lasiin esilaisia tiloja ja heijastumia. Hytissä työskennellessään lasinpuhaltajien kanssa hän innostui myös virheistä. Virheen kautta syntyi muun muassa joissakin Nymanin esineissä käytetty savutekniikka, jossa lasin sisälle jätettävä savu värjää lasimassan. Nyman työskenteli suunnittelijana vuosina 1932-1948 kaikilla merkittävillä suomalaisilla lasitehtailla: Riihimäellä, Karhulassa, Iittalassa ja Nuutajärvellä. Hän suunnitteli myös huonekaluja, valaisimia ja tekstiilejä. Gunnel Nyman kuoli pitkäaikaisen sairauden seurauksena vuonna 1948.

Lue lisää Gunnel Nymanin arkistosta

Aineistopaketin luonnokset ovat saapuneet Designmuseon kokoelmaan lahjoituksen kautta. Gunnel Nymanin perikunta lahjoitti vuonna 2019 muotoilijan oman arkiston Designmuseolle. Nymanin itse kokoamassa arkistossa on muun muassa luonnoksia, kirjeenvaihtoa, matkapäiväkirjoja, luonnoslehtiöitä ja valokuvia, jotka kertovat paljon muotoilijasta ja hänen työstään. Osa merkinnöistä on ruotsiksi, osa suomeksi, sillä Nyman oli ruotsinkielinen. Gunnel Nyman -arkisto sisältää myös runsaasti piirustuksia ja luonnoksia, joita ei pystytä yhdistämään tiettyyn tuotteeseen tai valmistajaan.

Sparad:

Mål:

Aineistopaketissa päästään tarkastelemaan luonnoksia ja esineitä, harjoitellaan monilukutaitoa sekä tiedonhakua Finna.fi-hakupalvelussa. Mikäli teillä on aikaa, tutustukaa verkon kautta myös lasin valmistukseen ja lasin puhaltamiseen. Materiaaliin ja tekniikkaan tutustuminen auttaa hahmottamaan mitä luonnoksen ja lopullisen esineen välillä tapahtuu.

Läroämnen
  • Slöjd
    • Innehållsområden
      • Årskurs 7-9
        • I2 Formgivning
  • Bildkonst
    • Innehållsområden
      • Årskurs 7-9
        • I3 Konstens olika världar
  • Modersmål och litteratur
    • Lärokurser
      • Suomen kieli ja kirjallisuus
        • Innehållsområden
          • Årskurs 7-9
            • S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen
Läroämnen
  • Bildkonst
    • Moduler
      • Bilder kommunicerar och påverkar
      • Rum, platser och fenomen i miljön
  • Modersmål och litteratur
    • Lärokurser
      • Finska och litteratur
        • Moduler
          • Text och språklig med
Yrkesexamen
  • Grundexamen inom mediebranschen och visuell framställning
  • Grundexamen inom konstindustrin

Luonnosten tarkastelu
Tarkastelkaa aineistopaketin luonnoksia ja niiden tietoja. Pääsette tutkimaan tämän aineistopaketin luonnoksia tarkemmin klikkaamalla kuvaketta ja käyttämällä suurentamiseen ja pienentämiseen plus ja miinus kuvakkeita kuvakentän vasemmassa yläkulmassa. Kuvan voi myös suurentaa koko näytön kokoiseksi.

  • Millaisia luonnokset ovat?
  • Millä tekniikalla ne on tehty?
  • Millaisia tietoja niistä on kirjattu ylös?
  • Mitä luonnoksen esineen muodoista tulee mieleen?
  • Mihin luonnosteltuja esineitä voisi käyttää?
  • Ovatko luonnostellut esineet raskaita vai kevyitä?
  • Onko niissä paljon yksityiskohtia?

Parien etsintä
Tutustukaa Finna.fi-hakupalvelusta löytyviin Gunnel Nymanin lasiesineisiin hakutoimintoa käyttäen. Avatkaa selaimessa toinen välilehti, jossa avaatte Finnan. Kirjoittakaa hakukenttään muotoilijan nimi ja rajatkaa haku esineisiin. Gunnel Nyman oli itse ruotsinkielinen ja hän on kirjoittanut esineiden nimet luonnoksiinsa usein ruotsiksi. Voitte käyttää luonnosten nimiä lisähakuna pareja etsiessä; Fiskfatet on suomeksi Kalamalja, Pärlbandet Helminauha ja Rågåkern Ruispelto.

Tutustukaa esineiden tietoihin:

  • Minkä museoiden kokoelmissa esineet ovat?
  • Missä tehtaissa esineet on tehty? Minä vuosina?
  • Millaisia värejä on käytetty? Onko esineiden muodoissa jotakin samaa?

Löydättekö pareja äsken tarkastelemienne luonnosten kanssa? Mikä luonnos liittyy mihinkin esineeseen tai on muodoltaan lähellä luonnosta? Kaikille materiaalipaketin luonnoksille löytyy vastinpari tai muodoltaan hyvin samankaltainen esineistä. Etsintää voi auttaa avaamalla luonnoksia ja esineitä omiin välilehtiinsä. Luonnoksen yksityiskohtien tarkastelu ja kuvan suurentaminen voi auttaa parin etsinnässä.

Linkit vastinpareihin on myös lisätty luonnosten yhteyteen. Mikäli lähdette etsimään pareja voitte lopuksi tarkistaa linkkien avulla oletteko löytäneet oikeat esineet luonnosten yhteyteen.

Pohtikaa:

  • Mitä samaa ja mitä erilaista luonnoksessa ja esineessä on.
  • Mitä muotoilijan idealle on tapahtunut matkan varrella?
  • Millaisia tekstejä luonnoksesta löytyy? Näkyykö teksti esineessä?
  • Mitä esineen tai luonnoksen ajoitus kertoo?

Luonnos kaatimeksi ja juomalasiksi. Kuplalasia. Luonnokseen on kirjoitettu tekstit "Bra" ja "Kanten" nokan kohdalle. Signeeraus Gunnel Nyman -47.

Kaadin Pore on tavallinen arjen käyttöesine. Piirustuksessa näkyy lisäksi siihen sopiva juomalasi. Piirtäen on myös etsitty nokan ja kahvan toimivaa muotoa. Kaadin on ollut Nuutajärven hinnastossa vuodet 1949-1966 ja ollut Nymanin suosituimpia esineitä.

Suurin osa Gunnel Nymanin lasiesineluonnoksista on piirretty lyijykynällä ohuelle, läpikuultavalle luonnospaperille. Piirroksissa on myös pehmeitä varjostuksia, jotka on tehty lyijykynällä korostamaan esineen muotoa. Luonnokset on tehty paperiarkeille tai rullasta repäistyille paperille. Paperi on saattanut valossa kellertyä ajan myötä.

Gunnel Nymanin arkiston piirustusten joukossa on myös muita kannuja. Tämä on valmistettu puhaltamalla ja ns. piikkimuotin avulla. Piikkimuottitekniikassa lasi puhalletaan muottiin, jonka sisäpinnalla on säännöllisin välein kohoumia, piikkejä. Piikeistä jää lasin pintaan koloja, ja kun päälle lisätään uutta lasimassaa, muodostuu pienten kuoppien kohdalle ilmakuplia.

Tehtäväideoissa ehdotetaan etsimään luonnoksille pareja Finna.fi -palvelussa olevista Gunnel Nymanin esineistä. Siirry tarkastelemaan luonnoksen pohjalta syntynyttä esinettä.


Piirroksessa on luonnoksia eri maljakkomalleihin. Mahdollisesti esim. malleihin Rågåkern ja Blomskålen. Koristeaiheiden toteutus on kuvattu sanallisesti. Kolme luonnosta on merkitty rastilla (x) ja ympyröiden.

Gunnel Nymanin luonnoksille on tyypillistä, että samalla paperilla hän on voinut kehittää useita ideoita. On mahdollista, että suunnittelija on merkinnyt rastilla malleja jatkokehittelyä varten.

Tässä luonnoksessa pääosassa on Rågåkern- eli Ruispelto-niminen esine vuodelta 1937. Maljakko on valmistettu puhalletusta kirkkaasta kristallilasista. Luonnoksessa kuvio on erilainen kuin toteutetussa esineessä: viljaa kuvaavat yksityiskohdat ovat jääneet muotoiluprosessin aikana pois ja lasissa jäljellä on vain pelkistetympi eri suuntaisten viivahiontojen pinta. Maljakon hioi Rikhard Jungell Karhulan lasitehtaalla.

Siirry tarkastelemaan luonnoksen pohjalta syntynyttä esinettä.


Perhe nimisen maljakon luonnos, jonka kyljessä tyylitelty, kolmen hahmon aihe sivusta. Arkilla on lisäksi kaksi pientä luonnosta maljakosta. Luonnos on liimattu kartongille. Kartongille on kiinnitetty teksti: Sandblästrad skål före 1938, Riihimäki. Före -sana on yliviivattu lyijykynällä ja vuosiluku korjattu: 1937.

Maljakossa Perhe on sabluunalla tehty hiekkapuhallus. Tällä tekniikalla esineeseen syntyy karhea pinta. Kuva-aihe on hyvin pelkistetty, mutta ehkä siinä voi nimen mukaisesti nähdä kolmen hengen perheen. Gunnel Nyman suunnitteli usein herkkiä ja pehmeitä muotoja. Hän suosi liukuvia siirtymiä, kuten kaiverretusta pinnasta tasaiseen pintaan, ja värisävyjen vähittäistä vaihtumista vaaleasta tummaan. Maljakkoa on tehty eri väreissä Karhulan lasitehtaassa.

Siirry tarkastelemaan luonnoksen pohjalta syntynyttä esinettä.


Luonnos lasiesineiksi, pienten kuvien käyttötarkoituksia ja tekniikoita on kuvattu sanallisesti. Merkintä Notsjö. Calla ja Spansk brudbukett tunnistettavia malleja. Pieninä kuvattu myös Pärlbandet maljakko, hajuvesipulloja, glögimuki sekä muita käyttöastioita.

Suunnittelija voi omassa työssään piirtää samaa aihetta eri tarkoituksia varten. Tässä piirustuksessa lasiteos Pärlbandet eli Helminauha on kuvattu muiden esineiden keskellä hyvin pienenä luonnoksena, joka on kuitenkin tunnistettavissa. Esineessä on kuplien muodostama nauha. Kirkasta lasia oleva esine on valmistettu Nuutajärven lasitehtaalla.

Siirry tarkastelemaan luonnoksen pohjalta syntynyttä esinettä.


Samasta kala-aiheesta on kaksi eri piirustusta. Mahdollisesti toinen on puhtaaksi piirretty tai kehitetty versio. Kuva-aihe on tehty lasista valmistettua Kalavatia varten, mutta itse esineen muotoa ei ole kuvattu piirustuksessa. Mallia valmistettiin Karhulan lasitehtaassa kirkkaasta tai osittain valkoisesta opaalilasista. Lasiin hiottu kala kuvaa samalla veden ominaisuuksia, läpinäkyvyyttä ja liikettä. Vati oli esillä vuonna 1937 Pariisin maailmannäyttelyssä, jossa Gunnel Nyman palkittiin lasimuotoilustaan.

Siirry tarkastelemaan luonnoksen pohjalta syntynyttä esinettä.


Luonnos mallin Fiskfatet aihetta varten. Tämä luonnos on mahdollisesti läpipiirretty toisesta luonnoksesta. Läpipiirtäminen eli ääriviivojan jäljentäminen on tekniikka, jolla luonnoksesta saa viimeistellyn.

Siirry tarkastelemaan luonnoksen pohjalta syntynyttä esinettä.

Visas 1 - 6 av 7 resultat