Sökning

Elämää kartanossa 1900-luvulla

Elämää kartanossa 1900-luvulla

Ämnen

Håkansbölen kartanoalue oli sadan vuoden ajan saman Sanmarkin suvun omistuksessa. Arvid ja Emilia "Lilli" Sanmark ostivat kartanon vuonna 1905. He muuttivat neljän lapsensa ja perheessä työskennelleiden piikojen ja lastenhoitajien kanssa Helsingin keskustasta maaseudulle, silloiseen Helsingin maalaiskuntaan. Sanmarkin perheen ja kartanon työväen elämästä on säilynyt paljon valokuvia ja esineitä, jotka kertovat tarinaa 1900-luvun kartanoelämästä. Tuohon aikaan suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtui paljon muutoksia. Viimeiset säätyvaltiopäivät järjestettiin 1906 ja sen jälkeen siirryttiin eduskuntajärjestelmään. Aineistopaketin avulla voi tarkastella 1900-luvun alun muutoksia yhden perheen elämän esimerkin kautta. Aineiston parissa voi pohtia isäntäväen ja palkollisten näkökulmasta, vaikuttiko sääty-yhteiskunnan mureneminen tilanpidon arkeen ja juhlaan.

Håkansbölen kartano sijaitsee Itä-Vantaalla Hakunilan, Nissaksen ja Sotungin kaupunginosien kainalossa. Kartanoalue on valtakunnallisesti arvokas rakennettu kulttuuriympäristö. Ainutlaatuiseen kokonaisuuteen kuuluu myös kartanoarkkitehtuuria ja talousrakennuksia ympäröivä puisto. Tilan historia yltää vuosisatojen taakse ja sen omistushistoria on ollut monivaiheinen. Paikka oli myös Sandmarkin perheelle entuudestaan tuttu, sillä Håkansböle oli ollut jo aiemmin Lillin suvun hallussa. Kartanon omisti 1800-luvun puolivälissä kreivitär Fredrika Munsterhjem, ja Lilli oli hänen tyttärentyttären tyttärensä. Vantaan kaupunki on omistanut kartanon vuodesta 2005 alkaen ja se on nykyään yleinen puisto.

Sparad:

Mål:

Historiallisen eläytymisen kautta tutustutaan 1900-luvun mullistuksiin ja sääty-yhteiskunnan murentumiseen. Pohditaan, miten nämä muutokset näkyivät erilaisten ihmisten elämässä.

Läroämnen
  • Modersmål och litteratur
    • Lärokurser
      • Suomen kieli ja kirjallisuus
        • Innehållsområden
          • Årskurs 3-4
            • S3 Tekstien tuottaminen
  • Samhällslära
    • Innehållsområden
      • Årskurs 3-4
        • I1 Vardagskompetens och kontroll över det egna livet
        • I2 Ett demokratiskt samhälle
Läroämnen
  • Historia
    • Innehållsområden
      • Årskurs 7-9
        • I1 Industrisamhällets uppkomst och utveckling
        • I2 Människor förändrar världen
        • I3 Finland skapas, byggs och försvaras
        • I5 Välfärdssamhällets uppbyggnad
  • Bildkonst
    • Innehållsområden
      • Årskurs 7-9
        • I1 Egna bildkulturer
        • I2 Bildkulturer i omgivningen
  1. Tutustu aineistopaketin kuviin ja kuvien muistiinpanoihin. Mikä on muuttunut ja mikä on pysynyt ennallaan? Jos olisit elänyt kartanossa 80 vuotta sitten, millaiset asiat olisivat täysin erilaisia ja mitkä samanlaisia kuin nykyään?

  2. Eläydy 1900-luvun alun kartanoelämään. Valitse joku aineistopaketissa esitellyistä henkilöistä tai keksi oma henkilö.
    a) Kuka olisit?
    b) Miltä elämä kartanolla sinusta tuntuu? Mistä haaveilet?
    c) Millaisia asioita päiviisi sisältyisi? Suunnittele päivän aikataulu henkilöllesi.

  3. Etsi Finna-hakupalvelusta lisää Håkansbölen kartanosta löytyvää aineistoa. Kokeile esimerkiksi hakusanoja Lilli Sanmark, Per Kasten Sanmark.

  4. Vertaa aineistopakettia esimerkiksi Helsingin kaupunginmuseon aineistopakettiin Teollistuvan kaupungin kaduilla, josta voi tutkia, millaista elämä oli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungissa 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa. Siihen aikaan Sanmarkien perhe muutti Helsingistä parinkymmenen kilometrin päähän maaseudulle. Miten ihmisten elämä erosi maalla ja kaupungissa? Ovatko asiat erilaisia vai samankaltaisia kuin nykyään?

  5. Vieraile Håkansbölen kartanon puistossa. (Kartanontie 1, Vantaa)


Arvid Sanmark oli helsinkiläinen pankkiiri. Kartanokauppojen jälkeen hänen aikomuksenaan oli ryhtyä maanviljelijäksi Hakunilassa. Maaseudulle muuton ajateltiin myös olevan hyväksi hänen heikolle terveydelleen. Kuvan taulussa on Arvidin isä Carl Gustaf Sanmark nuorena. Hänet oli aateloitu vuonna 1896. Hän oli menestynyt teollisuusyrittäjä ja ansainnut mittavan omaisuuden. Sen turvin hänen poikansa Arvid pystyi elämään taloudellisesti huoletonta elämää. Sanmarkien suvun vaakunassa on teollisuutta kuvaava ratas.


Lilli ja Arvid Sanmark tilasivat ostamaansa kartanoon kunnostamissuunnitelman Armas Lindgreniltä, joka oli menestynyt nuori arkkitehti. Kartanon vanha päärakennus päätettiin kuitenkin purkaa ja rakentaa kokonaan uusi kartano. Lindgren suunnitteli rakennuksen, joka edusti myöhäisjugendin tyylisuuntaa. Se valmistui vuonna 1908. Rakennus toimi yli sadan vuoden ajan Sanmarkien jälkeläisten kotina ja vapaa-ajan asuntona.


Armas Lindgenin periaatteena oli suunnitella paitsi rakennusten arkkitehtuuri niin myös koko sisustus. Sisätilojen väritys, tapetit, valaisimet, huonekalut ja kaakeliuunit muodostivat yhdessä kokonaisen taideteoksen. Harmonisen kokonaisuuden idea oli kaunistaa kaikki niin, että ympäristössä olisi hyvä olla ja elää.


Kartanon arki oli suuren maatilan elämää. Päivittäisiä töitä johti siihen tehtävään palkattu tilanhoitaja eli pehtoori. Rengeille ja taksvärkkiläisille jaettiin aamuisin tehtävät, joita he lähtivät kartanon maille hoitamaan. Tilalla viljeltiin peltoja, hoidettiin lypsykarjaa ja kanoja. Kartano omisti paljon metsää sekä sahan, jonka avulla puutavarasta saatiin tuloja. Myöhemmin perustettiin suuret kauppapuutarhat. Vapaa-ajalla isäntäväki seurusteli lähiseudulla asuvien tuttavien kanssa.


Håkansbölen kartanoon oli hankittu seudun ensimmäinen puhelin jo vuonna 1899. Arvid Sanmark tilasi puhelinlinjan asennuksen myös uuteen päärakennukseen. Puhelin sijoitettiin eteishallin vieressä sijaitsevaan konttorihuoneeseen. Kartanolla on säilynyt puhelinlasku vuoden 1908 kolmelta ensimmäiseltä kuukaudelta. Sinä aikana oli soitettu 22 puhelua. Lasku oli 3 markkaa ja 65 penniä.


Alun perin kartanorakennusta lämmitettiin puulla. Lähes jokaisessa huoneessa oli arkkitehdin juuri siihen huoneeseen suunnittelema persoonallisen näköinen kaakeliuuni. Kuvan uuni on kartanon kouluhuoneesta. Tämän uunin erikoisuutena on tulipesän yläpuolella oleva messinkiovinen syvennys, jossa voitiin pitää koululaisten ruoka lämpimänä. 1900-luvun alkupuolella perheen lapset kävivät kotikoulua. Sisarukset kasvoivat kotiopettajattaren, lastenhoitajien ja piikojen kaitsemina.

Visas 1 - 6 av 19 resultat