Haku

Bernhard Åströmin elämää 1900-luvun alun Suomessa

Bernhard Åströmin elämää 1900-luvun alun Suomessa

Aiheet

Svenska litteratursällskapet on koonnut tämän aineistopaketin, jonka avulla pääset tutustumaan historiaan yhden ihmisen ja perheen elämän kautta. Eläinlääkäri ja innokas amatöörivalokuvaaja Bernhard Åström tallensi arkisia tapahtumia filmille läpi elämänsä, ja kuvien kautta aukenee ikkuna myös Suomen historiaan laajemmassa mittakaavassa. Muun muassa maaseudun muuttuminen, Suomen sisällissota, suojeluskunnat ja kieltolaki näkyvät näissä kuvissa yhden ihmisen dokumentoimana.

Käytä siis aineistopaketin valokuvia elävöittämään historian oppitunteja ja seuraa Bernhard Åströmin elämää aina vuosisadan alusta 1930-luvulle saakka!

Bernhard Åströmin kokoelma käsittää yli 2000 digitoitua kuvaa, josta tähän aineistopakettiin on valikoitu 42 mielenkiintoista otosta. Löydät lisää valokuvia siirtymällä kokoelmaan Finna.fi:ssä.

Bernhard Åström, eläinlääkäri ja amatöörivalokuvaaja

Bernhard Åström (1884-1959) kouluttautui eläinlääkäriksi Hannoverissa 1900-luvun alkupuolella ja asettui asumaan Kirkkonummelle, jossa hän toimi kunnaneläinlääkärinä. Åström oli jo nuoresta pitäen kiinnostunut valokuvauksesta ja kuului mm. Fotografiamatörklubben i Helsingfors-yhdistykseen (sittemmin Amatörfotografklubben i Helsingfors) ja oli myös yhdistyksen kunniajäsen. Hänellä oli aina mukanaan kamera.

Bernhard Åström meni vuonna 1912 naimisiin Wally (Walborg) Lindebergin kanssa, ja perhe asui Kirkkonummen Masalassa. Perheeseen kuului myös kolme lasta. Nuorena eläinlääkärinä Åströmillä oli tapana ajaa maatilakäynneilleen moottoripyörällä (merkkinä Wanderer). Bernhard Åström oli erittäin kiinnostunut autoista, ja hän sekä osallistui autokilpailuihin, että järjesti niitä. Hän oli myös Suomen Autoklubin jäsen. Elinaikanaan Bernhard Åström omisti yli 20 autoa.

Bernhard Åström oli kiinnostunut monista asioista, ja se näkyy myös hänen valokuvissaan. Perheen ja autojen lisäksi häntä kiinnosti mm. metsästys ja kalastus, hevoset ja koirat, fasaanien kasvatus ja puutarhaviljely. Myös juhlia ja retkiä järjestettiin suvun ja ystävien kesken.

Helmikuussa vuonna 1918, sisällissodan aikana, Bernhard Åström jäi punaisten vangiksi. Hänet vapautettiin huhtikuussa samana vuonna. Sisällissodan jälkeen Åström liittyi ulaaneihin, suojeluskunnan ratsuväkeen, ja osallistui moniin sotaharjoituksiin. Myöhemmin sodan aikaan 1939-1940 hän perusti hevossairaalat sekä Ruukkiin Pohjanmaalle, että jatkosodan aikana Hämeenlinnan Aulangolle.

Bernhard Åström on itse mukana monissa valokuvissaan. Hän käytti usein itselaukaisijaa tai sitten antoi lastensa ottaa kuvan.

Bernhard Åström jatkoi eläinlääkärinä sekä valokuvasi läpi koko elämänsä.

Lähde: "Livet genom en lins. Fotografier av Bernhard Åström" (Meddelanden från Folkkultursarkivet nr 15, Skrifter utgivna av Svenska litteratursällskapet i Finland) 1994, nyutgåva 2015. Redaktörer Helena Jerman, Janne Rentola och Marika Rosenström.

Tallennettuna:

Tavoite:

Aineiston avulla opiskelija voi seurata yhden perheen elämää 30 vuoden ajanjaksolta ja oppia, miten erilaiset historialliset tapahtumat vaikuttivat heidän elämäänsä. Lisäksi historiallinen empatia kehittyy, kun opiskelija pääsee tutustumaan itsenäisyydestä haaveilevan ja myöhemmin itsenäisen Suomen tapahtumiin yhden perheen kautta.

Oppiaineet
  • Historia
    • Sisältöalueet
      • Vuosiluokat 7-9
        • S1 Teollisuusyhteiskunnan synty ja kehitys
        • S2 Ihmiset muuttavat maailmaa
        • S3 Suomea luodaan, rakennetaan ja puolustetaan
Oppiaineet
  • Historia
    • Moduulit
      • Ihminen, ympäristö ja historia
      • Itsenäisen Suomen historia
  • Tutki valokuvia. Mitä saat selville Bernhardista ja hänen perheestään valokuvien perusteella? Lue lisää Bernhardista vasta sen jälkeen, kun olet tutkinut ja analysoinut valokuvia.

  • Tutki, miten erilaiset historialliset tapahtumat (esimerkiksi Suomen sisällissota, suojeluskuntatoiminta, kieltolaki, teollistuminen) näkyivät Bernhardin elämässä valokuvien perusteella.

  • Miten Bernhard perheineen vietti vapaa-aikaa 1900-luvun alun Suomessa?

  • Pohdi, mikä on mahdollisesti ollut kuvaamisen motiivi Bernhard Åströmillä. Pohdi myös, kenelle valokuvat on tarkoitettu kuvanottohetkellä, entäpä nyt?


Bernhard Åström (vas.) tuntemattoman miehen seurassa.


Bernhard Åström nuorena eläinlääkärinä ensimmäisellä työpaikallaan Helsingissä (luultavasti).


”Tutkielma pimeässä”. Bernhard Åströmin omakuva.


Juhlat Åströmeillä. (Huonekalut ja lasit ovat vielä perheen hallussa 1988.) Huom. Irtokalvosin!


Eläinlääkäri (Bernhard Åström) työssään. Lehmää leikataan – syynä luultavasti tyrä.

Näytetään 1 - 6 / 42